esmaspäev, 17. aprill 2017

Nädalakiri Mesilane 2/10


Nädalakiri MESILANE 2/10

Naftaleeni aurude härmatumisel tekkinud kristallid kahe ristuva polarisatsioonitasandiga polarisaatori vahel. Foto: Linden Gledhill

Kristallid köögis

lugemissoovitus
Šokolaaditeadus

Šokolaadi tegemiseks ei ole palju komponente vaja - kakaojahu, kakaovõi, emulgaator (kondenspiim või letsitiin) ja suhkur. Aga šokolaaditegu nässu ajada ei ole üldse keeruline.  Kööki me teadust tavaliselt kaasa ei võta? Nojah, meile vaid tundub nii.

Lugema
lugemissoovitus
Kodus valmistatud jäätis

Kodune jäätisemasin koosneb kesksest metallanumast, mida ümbritsevad soola ja purustatud jää kihid. Mida sellise masina kasutamisel tähele panna?

Lugema
Mis seekord taevasse jäi
Birth of a Snow Crystal
Professor Kenneth Libbrecht Kalifornia Tehnoloogiaülikoolist(Caltech)  pildistab ja filmib lume- ja jääkristalle ja nende kasvamist, kontrollides nende kuju temperatuuri ja õhuniiskust varieerides. Väga soovitame: SnowCrystals.com.
Kes veel ei tea
lugemissoovitus
Kristallide kasvatamine

Vaskvitriol ehk vask(II) sulfaat annab ilusaid siniseid kristalle. Ise kasvatasime sellised mõned aastad tagasi Teaduslaagris. Sealne kogemus on kokku võetud järgneval paaril slaidil,

Vaatama
Kontakt: Kaido Reivelt opik@fyysika.ee, +372 5143349
Eesti Füüsika Selts, Tartu Ülikooli koolifüüsika keskus
Kõik Mesilase materjalid on leitavad veebiõpikus
õpik.füüsika.ee
Mesilase 2015/2016 aasta arhiiv
update your preferences  unsubscribe from this list


Kommentaare ei ole: